Det er ikke alltid lett å bli mamma – spesielt ikke nå

For 1 ½ år siden ble jeg mamma til verdens kuleste lille fyr. Han heter Ellis. Reisen dit var lang og tung. Det tok tre prøverørsforsøk før vi lyktes.

Sprøyteskrekken min og ubehaget med gjentatte sprøytestikk i magen ble en bagatell. Det var tankene og forventningene som tynget meg mest. Det tok tre år før drømmen om å bli en familie på tre ble virkelighet.

Gravid eller nybakt mor midt i en pandemi.

Det er overveldende å gå gravid, føde et barn og tilpasse seg livet med et nytt familiemedlem. Jeg tenker nå på alle kvinner som er i en av disse fasene nå. Som i tillegg må forholde seg til at et ukjent virus herjer rundt oss. Frykten for å måtte føde uten partner. Engstelse for at den nyfødte eller resten av familien skal bli smittet av korona. Ensomheten med å holde seg inne og ikke kunne ta imot barselbesøk.

Kvinners mentale helse under graviditeten og etter fødsel er viktig.

Det er en av mine hjertesaker.Jeg vil derfor dele to tips:

  • Nettsiden til Landsforeningen 1001 dager – Mental helse under graviditet og etter fødsel. Der finnes det veldig mye god informasjon for dem som har det litt ekstra tøft i en sårbar fase av livet. Det er også en fin nettside for alle som kjenner noen som trenger hjelp.
  • Mamma Mia er selvhjelpsprogrammet som skal bidra til å forebygge fødselsdepresjon hos nybakte mødre. Det er nettbasert og helt gratis. Programmet er tilgjengelig for alle gravide. Det starter fra kvinnen er omtrent halvveis i graviditeten og varer til babyen er seks måneder gammel. Programmet skal gi kunnskap og trygghet under graviditeten og som nybakt mor.

Skal ikke alle nybakte mødre være lykkelige?

Jeg tror vi ofte tegner et for rosenrødt bilde av det å få barn. Det vanlige er ikke å stå på trappen i kjole og smile pent med en liten unge på armen bare noen timer etter å ha født. De fleste føler seg ganske herjet med de første månedene. Jeg gjorde i hvert fall det. Jeg vet jeg ikke er alene om å ha hatt det sånn.

Det finnes hjelp å få

For meg gjorde åpenheten om prøverørstiden livet litt lettere. Det hjalp å være åpen. Men det er, forståelig nok, ikke alle som orker å dele det som er så personlig og nært. Uansett, vit at du ikke er alene. Og husk, det finnes hjelp å få.

Min hjertesak

Denne helgen skulle egentlig Høyre hatt landsmøtet. Jeg hadde tenkt til å snakke om mental helse for gravide og nybakte mødre. Det innlegget har jeg til gode til senere. For jeg skal fortsette å jobbe for hjertesaken min – god mental helse. Det er krevende å gå gravid, føde og få et barn i armene.  Det er helt lov å si det høyt.

Av: Tina Bru, leder for Høyres kvinneforum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *