Det bor en baker i Østre Aker, han baker kringler og fyller fillers

Jeg er ikke akkurat den største forkjemperen av plastisk kirurgi. Og skal du først gjennomføre et kosmetisk inngrep tar jeg det som en selvfølge at de som tilbyr tjenestene er kvalifiserte.

Det er ganske vanvittig at nærmest hvem som helst har lov til å fylle leppene til folk. Et ikke-eksisterende kvalifikasjonskrav har konsekvenser: Nylig kunne vi høre historien om Kathe Emilie Andersen som valgte å «fylle opp» leppene sine. Resultatet ble dårlig, infisert og smertefullt. 

En skulle kanskje tro at det var krav om at du måtte ha faglige kvalifikasjoner for å gjennomføre inngrep på andre. Sånn er det ikke. Inngrepet på Andersen var ikke gjennomført av en kosmetisk sykepleier. Det var gjennomført av en baker, som kun hadde korte kurs i såkalte fillere.

En ting er at han var baker. En annen ting er regelverket. Eller mangel på regelverk.

Konsekvensen av det ikke-eksisterende kompetansekravet kan være alvorlige: Blindhet eller tap av nesetippen er av eksemplene som har oppstått blant personer som har fått leppene fylt av behandlere uten helsefaglig kompetanse.

Jeg skal ikke blande meg borti om folk velger å ta fillere eller ikke. Vi må erkjenne at uansett om vi liker det eller ikke, så har fillers kommet for å bli. Det skulle bare mangle at vi stiller krav om at de som gjennomfører slike injeksjoner vet hva de holder på med. Vi stiller krav til leger og sykepleiere. Når vi går til frisøren, forventer vi at frisøren har fagbrev. 

Det er ikke mye å forvente at de som stikker hull på huden til folk også har greie på hva de holder på med. Det er på tide med strengere krav til personell som gjennomfører kosmetiske inngrep.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *